Home » Maakt ChatGPT echte schrijvers overbodig?

Maakt ChatGPT echte schrijvers overbodig?

Voor elke professionele schrijver (waaronder ook ondergetekende) geldt ongetwijfeld dat de komst van ChatGPT met argusogen wordt opgevolgd. Onze wereld en vooral onze technologische mogelijkheden evolueren razendsnel. Door de jaren heen is gebleken dat deze evolutie zomaar verschillende sectoren, maar ook diverse beroepen danig kan beïnvloeden. Als content writer ben ik er altijd van overtuigd geweest dat mijn beroep veilig was. Ondanks het feit dat ik nog steeds min of meer dezelfde gedachte ben toegedaan spreekt het voor zich dat het negeren van de opkomst van artificiële intelligentie niet verstandig zou zijn.

De inmiddels reeds aanzienlijke populariteit van de chatbot ChatGPT bewijst dit eens temeer. In welke mate zie ik deze chatbot van het bedrijf OpenAI nu als een echte bedreiging voor het beroep waar ik dagelijks het brood mee op de plank breng? Dat is ook voor heel wat soortgenoten ongetwijfeld een belangrijke vraag welke ik graag wil beantwoorden.

Wat is ChatGPT?

Voor wie nog niet helemaal bekend is met ChatGPT is een korte introductie op zijn plaats. Het betreft hier namelijk een chatbot die gebruik maakt van artificiële intelligentie en op de markt werd gelanceerd door het bedrijf OpenAI. De chatbot maakt het mogelijk om in een oogwenk teksten te creëren op basis van door jou ingevoerde opdrachten. De dienst geniet ondertussen onder meer een stevige populariteit bij studenten. Zij zien er het ideale hulpmiddel in voor het maken van hun huiswerk, maar ook om de slaagkansen van hun examens te verbeteren.

Vaak zie ik geopperd worden dat de technologie waar ChatGPT gebruik van maakt gloednieuw is. Dat is allerminst correct. De achterliggende technologie bestaat al vele jaren. Tot dusver was het echter altijd zo dat ze vrij ontoegankelijk bleef voor de massa. OpenAI is erin geslaagd om daar verandering in te brengen. Door je aan te melden op hun website kan je immers meteen toegang krijgen tot de chatbot waarna je er gebruik van kan maken. Het is net deze toegankelijkheid die ervoor zorgt dat de angst menig aantal professionele schrijvers om het hart slaat.

Hoe werkt de ChatGPT chatbot precies?

De achterliggende technologie waar ChatGPT gebruik van maakt is dus bezwaarlijk als nieuw te bestempelen. Wat ze met die technologie doet is echter een ander paar mouwen. Voor Google geldt dat ze naar aanleiding van een zoekopdracht het antwoord gaat opzoeken op het internet. Voor de spraakassistente Siri geldt dat ze antwoorden verstrekt op basis van data welke eerst aan het systeem werd gevoed. ChatGPT beschikt op haar beurt echter over de mogelijkheid om zelf antwoorden te genereren. Het taalmodel dat hiervoor wordt gehanteerd luistert naar de naam GPT-3. Het is dan ook hier dat de chatbot haar naam aan te danken heeft. Voor dit systeem geldt dat ze werd gevoed met ontzettend veel verschillende vormen van content. Het kan hierbij dan gaan om:

  • Boeken;
  • Pagina’s op websites als Wikipedia;
  • Informatie op internetfora of sociale media;
  • Artikels die zijn gepubliceerd;

Het systeem heeft deze gigantische hoeveelheid content allemaal gelezen en heeft zichzelf aangeleerd hoe het op basis van deze informatie nieuwe teksten kan genereren. Dit blijkt in de praktijk bovendien ook verrassend goed te werken zolang je er maar voor kiest om de opdracht voldoende te specifiëren. Dit gezegd hebbende blijkt heel wat informatie die ChatGPT uitspuwt inmiddels gedateerd. Dit is dan ook meteen een belangrijk pijnpunt op moment van schrijven.

ChatGPT

Microsoft overweegt investering van 10 miljard

De enorme populariteit waar ChatGPT nu reeds op kan rekenen zorgt er samen met het potentieel voor dat ook ’s werelds grootste bedrijven de software nadrukkelijk bestuderen. Eerder liet Google bijvoorbeeld weinig verrassend al optekenen dat ze ChatGPT bestempeld als een belangrijke bedreiging. De chatbot zou op termijn dan ook significant kunnen knagen aan het marktaandeel van de zoekgigant. Ook Microsoft kwam op haar beurt met verrassend nieuws naar buiten. Het technologiebedrijf overweegt namelijk een investering van maar liefst 10 miljard in de software.

Wat Microsoft precies met het stukje technologie van plan is, is nog niet bekend. De meerwaarde die ze voor dit bedrijf zou kunnen realiseren is dat echter wel. Microsoft zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om ze te integreren in haar tekstverwerker Word. Mocht dit gebeuren zou ChatGPT ervoor kunnen zorgen dat er rechtstreeks in Word een tekst geschreven wordt op maat van de ingevoerde opdracht. Anderzijds zou de artificiële intelligentie aan de schrijver van de tekst interessante tips kunnen aanreiken. Zo kan de software scannen of bepaalde informatie in de tekst ontbreekt en dit vervolgens aangeven aan de schrijver.

Enkele bedenkingen

Natuurlijk is het zo dat ook ikzelf reeds heel wat informatie heb opgezocht over de mogelijkheden die ChatGPT precies te bieden heeft. Het is wanneer er een nieuwe technologie wordt gelanceerd immers nooit verstandig om je kop in het zand te steken en te doen alsof ze niet bestaat. Dit zeker niet wanneer die technologie een bedreiging kan vormen voor het voortbestaan van jouw beroep.

In eerste instantie is het een niet onbelangrijk gegeven dat de OpenAI chatbot nog in haar kinderschoenen staat. Onvoldoende gedetailleerde opdrachten leveren dan ook niet zelden weinig accurate teksten op. Bovendien blijkt heel wat van de informatie waar ChatGPT zich op beroept achterhaald te zijn. Dit probleem zal wellicht naarmate de tijd vordert wel in grote mate opgelost kunnen worden. Op vandaag zijn dit toch twee vaststellingen die ervoor zorgen dat de stress bij mij reeds enigszins afneemt. Dit is bovendien nog lang niet alles.

Kunstmatige intelligentie

Wat velen blijken te vergeten is dat we hier nog steeds met artificiële intelligentie te maken hebben. Het is niet voor niets dat hier in de volksmond vaak naar wordt verwezen als zijnde kunstmatige intelligentie. Wie denkt dat een chatbot als ChatGPT in staat is om precies dezelfde content te creëren als een schrijver van vlees en bloed zal bedrogen uitkomen. De meerwaarde van een beroep doen op een professionele content writer schuilt wat mij betreft onder meer in het feit dat:

  1. Er persoonlijke ervaringen in de tekst verwerkt kunnen worden;
  2. De tekst kan worden geschreven vanuit een bepaalde, menselijke emotie;
  3. De creativiteit van een echte tekstschrijver valt door AI niet te evenaren;

Naast bovenstaande is het ook nog maar zeer de vraag hoe concurrenten met de komst van ChatGPT om zullen gaan. Google heeft bijvoorbeeld reeds eerder te kennen gegeven de chatbot te bestempelen als een belangrijke bedreiging voor haar zoekmachine.

OpenAI heeft zelf inmiddels een tool (genaamd ‘AI Text Classifier’) gelanceerd die het mogelijk maakt om te achterhalen of bepaalde content werd gegenereerd door AI of niet. Die tool of een zelf ontwikkelde variant zou Google kunnen gebruiken om dergelijke content af te straffen in haar zoekresultaten. Of het bedrijf daadwerkelijk plannen heeft in die richting is niet duidelijk.

ChatGPT

Bedreiging of potentieel interessant hulpmiddel?

Er zijn twee manieren om technologische ontwikkelingen te benaderen. Je kan ze bestempelen als een bedreiging, maar het is ook mogelijk om ze te omarmen. In welke mate ChatGPT precies in staat zal zijn om het werk van een content writer ten volle te vervangen blijft op dit ogenblik koffiedik kijken. Het valt immers nog niet te voorspellen hoe gesofisticeerd deze chatbot in de toekomst werkelijk zal worden.

Op z’n minst zie ik er een interessant hulpmiddel in dat ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van geschreven content naar een hoger niveau kan worden getild. Hier kunnen we als mensen op zich alle baat bij hebben. Op dit vlak is er echter nog een lange weg af te leggen. Heel wat content welke nu door ChatGPT wordt uitgespuwd is namelijk slechts deels als correct te bestempelen.

Benieuwd naar welke acties ik momenteel ga ondernemen? Ik heb voor mezelf reeds enige tijd het plan opgevat om (nog) meer te werken aan het opzetten van meerdere inkomstenstromen. Dit niet zozeer omdat ik vrees dat ChatGPT content writers meteen gaat vervangen, maar omdat het nooit een goed idee is om afhankelijk te zijn van één enkele bron van inkomsten. Verder hou ik de ontwikkelingen rond deze chatbot zeker in het oog, maar blijf ik tegelijkertijd gewoon lekker verder schrijven. Uiteindelijk blijf ik er namelijk van overtuigd dat wij content writers een significante meerwaarde kunnen creëren met onze content ten opzichte van de standaard AI generated teksten.

Geoffrey Ketels